Direct naar de inhoud.

Nieuw bij Kunstenschool ZG: cursussen beeldende kunst!

Keramiek

Deze algemene cursus geeft de mogelijkheid om met verschillende technieken en materialen te werken. We hebben zeven soorten klei en heel veel verschillende glazuren ter beschikking.
Er zijn elektrische draaischijven aanwezig om aardewerk op te draaien. Walken, centreren, openbreken, bodem zetten, optrekken en vorm geven worden stap voor stap aangeleerd. Draaien is een prachtig ambacht dat echter wel de nodige oefening en volharding vraagt.
Een andere mogelijkheid is handvormen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen keramisch werk (opbouw met wanden d.m.v. plakken of rollen) en boetseren (plastisch werk vanuit massieve klei).

De werkstukken worden in onze keramiekovens gebakken en desgewenst geglazuurd.

Tien lessen op de maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Medio september gaat de cursus van start.

Maximaal 12 deelnemers per cursus.

Kosten deelname: € 250,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, € 313,- voor inwoners van andere gemeenten.

 

Zeefdrukken

Een vijfdelige cursus om uitgebreid kennis te maken met zeefdrukken. Docente Fiana de Raaf, afgestudeerd aan Academie Minerva en eigenaar van Zeefdrukstudio Corvo in Groningen loopt met de deelnemers alle aspecten van het zeefdrukken langs.

We gaan met verschillende materialen en technieken aan de slag en we maken drie eindproducten: Sjablonen op textiel (tas of t-shirt), een portret op papier en als laatste een vrij ontwerp in tweekleurendruk op papier. Wij verzorgen alle benodigde materialen en gereedschappen en natuurlijk koffie en thee en dergelijke. Vanwege de benodigde hoeveelheid apparatuur kunnen er maximaal vijf cursisten meedoen.

De lessen zien er als volgt uit:
Les 1: Uitleg over het medium zeefdruk + uitleg cursus, maken sjablonen, voorbereiden zeef, proefdrukken maken
Les 2: Zeefdruk op textiel, ontcoaten zeef, portret voorbereiden en ontwerp uitdraaien op de printer
Les 3: Zeef belichten + voorbereiden, drukken portret, ontcoaten zeef
Les 4: Eigen ontwerp maken (2 kleurendruk dus twee ontwerpen), voorbereiden zeef + drukken eerste drukgang en tenslotte Les 5: Zeef ontcoaten + voorbereiden tweede drukgang, afronden + afmaken.

De cursus bestaat uit 5 lessen op dinsdagavond van 19.30-21.30 uur. De startdatum volgt binnenkort.

Kosten deelname: € 200,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, € 250,- voor inwoners van andere gemeente.

Beeldhouwen in speksteen

Speksteen is een zachte steensoort, die gemakkelijk te bewerken is met beitels, raspen en schuurpapier. Het werkt veel sneller dan bijvoorbeeld marmer en graniet, maar heeft een zelfde soort uitstraling. Het is dus een prima manier om te ontdekken of beeldhouwen iets voor u is, met relatief snel resultaat. Op deze zaterdag leert u  van docent Tanja Pathuis alle basistechnieken: u zoekt een steen uit, maakt een schets en vervolgens kunt u aan de gang met rasp, vijl, beitel en zaag.

Deze workshop wordt zo mogelijk buiten gegeven, op ons overdekte beeldhouwterras, in verband met de stofvorming. We werken natuurlijk met de niet-asbesthoudende variant van speksteen. De steen en het gebruik van alle gereedschappen is in de prijs inbegrepen, net als de geheel verzorgde lunch.

De cursus wordt gegeven op een zaterdagochtend (4 uur). De lesdagen volgen binnenkort.

Kosten deelname: € 100,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, € 125,- voor inwoners van andere gemeenten.

Portretschilderen

Een hele dag alleen maar bezig met portretten. Mientje Severin leert u hoe je een portret op het doek krijgt. Na eerst een ronde theorie gaan de deelnemers aan de slag met houtskool en potlood voor een schets en daarna gaan we werken in acrylverf. U leert de basisbeginselen en alle kneepjes van het vak. Er wordt geschilderd naar levend model.

Extra in deze workshop: een kennismaking met het werken met het paletmes.

Halverwege wordt gepauzeerd voor een lunch. Alle benodigde materialen, de lunch, koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Kosten deelname: € 138,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, € 173,- voor inwoners van andere gemeenten.
Duur worskhop: 5,5 uur.

De startdatum volgt zo spoedig mogelijk.

https://mientjeseverin.blogspot.com/

 

Glasfusion

Mijn naam is Marjan Witte en al heel wat jaartjes werk ik in mijn glasatelier in Emmen. Mogelijk heeft u mij, óf mijn werk wel eens gezien bijvoorbeeld tijdens de fair, een kunstmarkt of wellicht tijdens een expositie.

De glasobjecten maak ik door middel van een glasfuse-techniek. Hierbij worden diverse stukjes en/of glas poeders op hoge temperaturen samengesmolten in een glasoven. Glas als materiaal vormt voor mij een enorme uitdaging, door de kleuren, zijn transparantie en weerbarstigheid. Binnen het proces is veel te sturen, maar glas gaat ook enigszins zijn eigen gang.

Zou u ook een keer met glas aan de slag willen? Meld u dan aan voor de workshop op 16 maart. Ik vertel u dan het een en ander over glas en leer u hoe glas te snijden, vervolgens creëert u uw eigen werkstuk. Wanneer het glassnijden voor u lastig is, er zijn voldoende voorgesneden gekleurde stukjes en materialen om toch een glasobject te maken. De objecten gaan na de workshop mee naar het atelier om te worden versmolten. Uw glascreatie kan dus nog niet dezelfde dag mee naar huis. Wanneer het klaar is hoort u van mij tijdens de workshop.

Tarieven:
Objectkeuze A, eenvoudig (inwoners gemeente Stadskanaal: € 75,- / inwoners overige gemeenten: € 94,-)
Objectkeuze B, minder eenvoudig (inwoners gemeente Stadskanaal: € 102,- / inwoners overige gemeenten: € 127,-)
Objectkeuze C, complex (inwoners gemeente Stadskanaal: € 114,- / inwoners overige gemeenten: € 142,-)

Wilt u bij opgave aangeven voor welke objectkeuze u kiest en welk werkstuk de voorkeur heeft?
In onderstaande bijlagen staan voorbeelden van de verschillende objectkeuzes.

keuzemogelijkheden glasworkshop tarief A
keuzemogelijkheden glasworkshop tarief B
keuzemogelijkheden glasworkshop tarief C

www.glaseiland.nl

 

Open Ateliers

In de Open Ateliers kunt u elke week zelfstandig aan de slag. U kunt gebruik maken van onze faciliteiten en er is een begeleider aanwezig, maar er wordt niet echt les gegeven. We gaan er dan ook vanuit dat u de basistechnieken al onder de knie hebt – al dan niet via één van onze cursussen.

Bij de Open Ateliers bepaalt u zelf wanneer u komt – u kunt gerust een weekje overslaan als het een keer niet uitkomt. De Ateliers zijn elke week open, met uitzondering van de schoolvakanties. Inschrijven voor de Open Ateliers is het hele jaar mogelijk, u kunt beginnen wanneer u wilt. Weet u niet zeker of het iets voor u is? Kom dan gewoon een keer vrijblijvend kijken.

Open Atelier Keramiek
maandagochtend 9.00-11.30 uur, begeleiding Jan Hulshof, Sjors Lourens
vrijdagochtend 9.00-11.30 uur, begeleiding Roelf Holtjer

Open Atelier Schilderen
donderdagavond 19.30-22.00 uur, begeleiding Hansje Töben
vrijdagochtend 9.00-11.30 uur, Tanja Pathuis

Tarieven
Voor deelname aan de Ateliers schilderen en keramiek zijn 10-strippenkaarten en jaarkaarten te koop. Beide zijn een jaar geldig en kunnen op elk gewenst moment ingaan.
Een 10-strippenkaart kost € 85,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal en € 95,- voor inwoners van andere gemeenten.
Een jaarkaart kost € 188,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal en € 235,- voor inwoners van andere gemeenten.
In 2023 gekochte jaarkaarten en strippenkaarten blijven geldig tot het einde van seizoen 2023/2024, dus tot aan de zomervakantie 2024.
Materialen dient u zelf mee te nemen. Stoken van keramiekwerkstukken kan tegen kostprijs, in overleg met de ovenbeheerders.

Kinderkunstklas

Kinderen van 6-12 jaar kunnen zich heerlijk uitleven met klei, drukinkt, verf, papier, enzovoort. Door de afwisseling is er altijd wel iets wat de kinderen ligt. Aan het eind van de cursus heeft iedereen een eigen prachtig kunstwerk gemaakt!

Tien lessen op zaterdagochtend:
6 t/m 8 jaar van 10.15 tot 12.15 uur
9 t/m 12 jaar van 13.15-15.15

Startdatum: 16 maart 2024
Kosten deelname: € 150,- voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, € 188,- voor inwoners van andere gemeenten.

De cursus wordt aangeboden inclusief alle benodigde materialen en iets lekkers in de pauze. De kinderen hoeven dus niets zelf mee te nemen (behalve kleren die een beetje vies mogen worden).

Inhoud lessen
6 t/m 8 jaar: schilderen op doek, kleien, stempels maken, collages maken, werken met karton, graffiti en modeltekenen
9 t/m 12 jaar: schilderen op doek, kleien, lino snijden en drukken, werken met karton, graffiti en modeltekenen

Tegemoetkoming
Mocht u minder te besteden hebben, dan kunt u wellicht gebruikmaken van de mogelijkheden die Stichting Leergeld biedt.
Ook het Jeugdfonds Sport en Cultuur biedt mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de cursuskosten.

Schilderen

Cursus schilderen met acryl- en olieverf

Startdatum: woensdag 24 januari 2024
10 lessen: 19.30-22.00 uur

In deze cursus maakt u kennis met de basis van het schilderen met olie- en/of acrylverf. U werkt vanuit uw eigen idee aan een schilderij. Er is aandacht voor de technische kant van het schilderen en eventueel krijgt u een individuele opdracht. Het doel is meer diepgang te geven aan uw eigen werk. Naast de technische aspecten (kleuren mengen, paletopbouw, etc.) is er veel aandacht voor het leren kijken en het weergeven van het ruimtelijke beeld op het platte vlak. Daarbij spelen compositie, kleurgebruik en licht-donker-contrast een grote rol. De cursus is geschikt voor de beginnende en de gevorderde schilder.

Docent: Jannes Koetsier janneskunst.nl

Kosten deelname: 250 euro voor inwoners van de gemeente Stadskanaal, 313 euro voor inwoners van andere gemeenten.